50 års erfaring som taktekkere

2021-08-30 Nyhet
Taktekkere fra IcopalTak

Disse taktekkerne valgte en arbeidsgiver som prioriterer kvalitet i alle ledd. Det lønner seg for egen trivsel, for å skape fornøyde kunder, og det merkes på kontoen.

For 28 år siden startet Arne Marcus Olsen som lærling hos IcopalTak sin avdeling i Kristiansand. Han så potensialet for at taktekking var et spennende yrke, og ble én av de første i landet som ble lærling i faget. I 2021 er han fortsatt på samme plass. 

– Her stortrives jeg, og det er en glede å se at det strømmer til med lærlinger i dag. Det er noe helt annet enn på 90-tallet, da lærlinger i yrket var sjeldent. I dag tar vi inn lærlinger som systematisk jobber mot et fagbrev årlig. Det åpner et hav av muligheter, sier han.

Arne Marcus Olsen


Olsen vet hva han snakker om. Selv tok han fagbrev i IcopalTak på 90-tallet, og jobber nå som BAS. Som BAS har han ansvar for prosjekter på byggeplassen. Han styrer fremdrift, og har dialog med entreprenøren IcopalTak jobber med. 

– Jeg er ansvarlig for utførelsen, dokumentasjonen, arbeidet og kvalitetssikringen. I tillegg administrerer jeg timene vi fører. Men jeg er en arbeidende formann, om man kan kalle det det. Jeg tekker også tak, og trives med det, sier han. 

Første prosjektet som BAS var Sør-Arena i Kristiansand, hjemmebanen til fotballaget Start.

– Der lærte jeg enormt mye. Det var starten på en rekke store prosjekter i Kristiansand og Agder. Det er stas å bygge byen, og vi får mange av de største prosjektene i Agder. I dag kan jeg peke på mange tak jeg har vært med på å bygge, sier han. 

Vil du jobbe med Arne Marcus?

Uaktuelt å bytte jobb


Olsen har totalt 20 års fartstid i bransjen. Han har både vært tre snarturer innom andre bransjer, og fått tilbud om å jobbe for konkurrerende firmaer. 

– Det er uaktuelt. Jeg har alltid kommet tilbake hit. Det er som å komme hjem, smiler han, og legger til:

– For meg betyr det mye å stå opp om morgenen og glede seg til å gå på jobb fordi jeg trives med det jeg gjør, og jeg trives med kvaliteten vi leverer.  Her er jeg ikke låst til det samme trøtte kontoret hver dag. I tillegg blir man jo godt kjent med entreprenørene vi ofte jobber for. Jeg har etablert et helt unikt nettverk med andre fagfolk og andre bransjer. Det er verdifullt.

Vil du bli Arne Marcus sin kollega? Vi søker taktekkere til avdelinger i hele Norge.

Søk her

En trygg arbeidsgiver


Olsen trekker også frem at det er betryggende med et organisert arbeidsliv. Selv er han tillitsvalgt for sin avdeling. 

– Vi jobber på tariff og akkordtariff, der ingen skal ha fordeler over noen andre. Variasjonen mellom jobbene og hvor lønnsomme de er varierer med vær, vind og utfordringer man møter på en arbeidsplass, men forutsetningene er like for alle. Det skal lønne seg å prioritere kvalitet, og det gjør det i IcopalTak, sier han, og legger til:

– Gjennomsnittslønna er god, og kan bli langt over snittet med god innsats. Vil du, så kan du. De yngste her kan godt tjene bedre enn prosjektlederne hos oss, så lenge de jobber godt.

Flyttet takket være trygge rammer 


Engasjementet for faget deler Olsen med kolleger på Kristiansand-avdelingen og kolleger i resten av Norge. I Drammen jobber Tomasz Kepka som BAS. Han har vært taktekker i over ti år. Først i Polen, og de siste 2 årene som fast ansatt i IcopalTak. 

– Jeg trives så godt at både jeg og kona mi flyttet til Norge. IcopalTak er en stor og trygg arbeidsgiver, der jeg vet at jeg har en stabil jobb i mange år. Lønna er god, pensjon- og forsikringsordningen er fantastisk, og jeg har gode kollegaer som er like opptatt av faget som meg, sier han. 

Tomasz Kepka

– Her belønnes vi for jobben vi gjør. Det skal være høy kvalitet og grundig dokumentasjon, og vi leverer på tiden. Det gjør meg stolt å være en del av dette, sier han.

I likhet med Olsen, synes han også det er gøy å være med på å bygge byen han jobber i. Avdelingen trekkes inn på mange av de største prosjektene i Drammensområdet. 

– Å jobbe som taktekker skaper et godt nettverk både med menneskene i egen avdeling og på tvers av fag og prosjekter. Jeg er godt kjent med mange av lederne hos de større entreprenørene, og synes alltid det er hyggelig å komme på jobb, sier han. 

Fordeler med akkordlønn


På avdelingen i Skien er Lars Petter Kallåk en av taktekkerne med lengst erfaring. Han har vært i IcopalTak i 16 år, og jobber nå som BAS.

– Jeg prøvde meg som prosjektleder for et annet firma, men fant raskt ut at jeg savnet å jobbe som taktekker her. Her er det bra mennesker, god lønn og trygge systemer for alt fra sikkerhet til forsikringer, sier han, og trekker frem at han er spesielt fornøyd med akkordlønn. 

– Akkordlønn gjør at vi kan tjene ganske mye mer enn taktekkere på fast timelønn. Det er klart at lønna ikke er det viktigste, man skal også trives. Men det er fint at vi får betalt for kvaliteten vi leverer. Det handler om å stå på og følge IcopalTak sine høye standarder. Det sikrer fornøyde kunder og ansatte, sier han.

Han får støtte fra Tomasz Szymanski fra avdelingen i Lillehammer.

– Her handler alt om kvalitet og strenge sikkerhetsrutiner, slik at vi leverer et sluttresultat som kunden er fornøyde med. Det er trygt og motiverende, sier han. 

Szymanski har jobbet i firmaet i fem år, og har ni års erfaring som taktekker i Polen. Han trives så godt i IcopalTak at han flyttet familien sin til Norge. 

Tomasz Szymanski

– For meg var det viktig å finne en arbeidsgiver som ser mennesket. Her jobber jeg 37,5 timer i uka på spennende prosjekter, og får helger og kvelder med familien min. For å yte best mulig på jobben, er det viktig å balansere jobb og fritid. Det gjør vi her, sier han.

Szymanski opplever en variert hverdag, hvor prosjektene varierer fra store tak til mindre prosjekter.

– Ingen dag er lik, og hvert prosjekt har sine fordeler. Kravene til kvalitet og sikkerhet er derimot noe som aldri varierer, avslutter han. 

Kjenner du deg igjen i IcopalTak sine verdier? 

Vi søker over 17 taktekkere til avdelinger i hele Norge.

Søk her